5 år sedan jag sade upp mig

Idag är det exakt 5 år sedan jag sade upp mig från min anställning som IT-konsult och systemutvecklare. Jag har inte ångrat mig en sekund!

Nu så här i efterhand kan valet tyckas självklart. Men det var det inte då. Jag minns hur jag vägde för- och nackdelar mot varandra under flera veckor. Sedan var det avgörande momentet en promenad runt sjön Trekanten där jag kommer ihåg exakt var jag bestämde mig och känslan av glädje och spänning som infann sig! 🙂

Jag hade bestämt mig för att om jag skulle säga upp mig så var det smart att göra det innan semestern för då känns inte uppsägningstiden på 3 månader så lång eftersom mycket av den tiden försvinner under semestern och jag hade 6 veckors semester den sommaren.

Så där och då bestämde jag mig. Ett stort steg för mig. Trots att jag hade både enskild firma sedan 5 år tillbaka och ett halvår gammalt aktiebolag som jag då drev på fritiden. Jag hade också en del intäkter, framförallt reklamintäkter på recepten.se så jag visste att jag inte stod på bar backe. För fokus då var att ta ett konsultuppdrag.

Men ändå var det ingen självklarhet att säga upp sig och köra eget på fritiden. Jag trivdes bra både på jobbet, med konsultuppdraget och kollegorna var super. Men framförallt var jag sedan många år i skolan och uppväxten liksom inställd på att få ett bra jobb och sedan vara anställd resten av livet. Ungefär så. Det tog en del tankeverksamhet och påverkan från andra egenföretagare och entreprenörer för mig att inse att detta var min väg att gå. Det var dags att lämna den upplevda anställningstryggheten och börja driva företag på riktigt.

Men jag behövde aldrig oroa mig. Jag fick ett konsultuppdrag direkt med bra betalning och hade jag velat hade jag kunnat ta ut en månadslön på 2.5 ggr den månadslön jag fick som anställd. Men det gjorde jag så klart inte eftersom jag varken lockas av att betala 75% i skatt eller att bränna alla företagets pengar direkt. Jag är mer den typen som lever efter ”den som spar han har”.

För 4 år sedan avslutade jag mitt sista heltidskonsultuppdrag och sedan dess har knappt tagit något konsultuppdrag, trots många erbjudanden vilket jag fortfarande får. Som utvecklare finns det gott om jobb. Nu har jag lyxen att kunna leva på mitt egna projekt recepten.se och tillsammans med Caroline Nilsson träningsapparna Poworkout. Det är sjukt roligt och inspirerande att jobba med sina egna grejer och ihop med Caroline! Jag gillar friheten, att få bestämma själv och att få ett äkta kvitto på sina prestationer, inte en lön som en chef tyckte du skulle ha.

Jag trivs! Jag är så glad att jag lämnade ”trygghetsträsket”! 🙂

7 reaktioner på ”5 år sedan jag sade upp mig

  1. Det står visst i skolorna/universitetens verksamhetsplan att de ska utbilda folk så att de blir ”anställningsbara” :o)
    Du är definitivt en som påverkat mig att våga också, jag är ju fortfarande ganska nystartad så vi får se hur det går men en stor dos inspiration kommer från våra möten, jag kommer alltid hem med något bra strategitänk eller liknande att fundera vidare på. Du är en duktig entreprenör personifierad! /Caroline

  2. Hej!
    Antar du är inne på ditt sjätte år som fri entreprenör nu? Så jag gratulerar dig också! 🙂 Hittade hit via ett majskolvsrecept som jag hittade på recepten.se. Blev genast nyfiken på vem som stod baken siten. Majskolvarna blev bra för övrigt!

    Smarta grejer du skapat och arbetat fram. Jag blir alltid imponerad av folk med driv att skapa, bra jobbat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.