Varför är det så få tjejer i IT-branschen?

Jag blir så trött på den här ”vänster-feminism-offer-skylla-ifrån-sig-attityden”, kalla den vad du vill – som somliga verkar ta till som förklaring till valfritt oönskat fenomen där kvinnor är involverade. Man skrapar på ytan utan att analysera saken vidare.

Digitaliseringskommisionen hävdar nu att anledningen till att det är så få tjejer i IT-branschen beror på att ”åtskilliga kvinnor berättat om den sexism de utsätts för på it- och internet-konferenser”. De hävdar att ”kvinnor i IT-världen stoppas av svårigheter på vägen”.

Jag har jobbat som utvecklare i snart 10 år, varit på väldigt många konferenser, meetups etc och jag har aldrig någonsin upplevt några glastak, trakasserier eller negativ särbehandling.

Däremot positiv särbehandling ett antal gånger. Jag känner också många andra kvinnor som jobbar som utvecklare och jag har inte hört någon av dem upplevt några som helst av de problem digitaliseringskommissionen beskriver. Om det nu skulle varit ett så utbrett problem borde jag verkligen inte ha hört eller sett detta någon gång?

Jag säger naturligtvis inte att det inte kan finnas problem med sexuella trakasserier eller annat som digitaliseringskommisionen beskriver någonstans men jag är övertygad om att det är enstaka fall som tyvärr finns i alla branscher. Det är klart att det finns några män som är idioter i alla branscher precis som det finns några kvinnor som också beter sig som idioter. Men att från dessa enstaka fall dra generella slutsatser som digitaliseringskommisionen gör är helt uppåt väggarna.

Problemet med digitaliseringskommisionens syn är ju dessutom att man riskerar att missa målet och istället för att fundera ut konstruktiva förslag så skyller man på en massa saker som är svåra att påverka och gör kvinnor till offer. Det leder ingenstans.

Själv förespråkar jag bättre marknadsföring av IT-jobb i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Lyfta fram förebilder och berätta för dagens skolungdomar vad olika IT-jobb faktiskt innebär.

Så gör om gör rätt, digitaliseringskommisionen! Sluta se kvinnor som offer och skylla på strukturer, sexism m.m. Att måla in sig i det hörnet leder ingenstans snarare gör det bara ännu mer skada ifall någon tjej läser era ord och tror det stämmer med verkligheten och väljer ett annat yrke.

6 reaktioner på ”Varför är det så få tjejer i IT-branschen?

 1. Du borde varit med på seminariet. Jag tyckte lite som du, att det verkligen saknade grund för detta tunga påståendet.

  1. Ibland undrar man om inte vissa personer snöat in sig lite väl i genusperspektivet. Det är sorgligt att dessa människor får sådant gehör och att det satsas så mycket skattepengar på denna s.k. genusforskning som enligt mig är kontraproduktiv till största del. Tyvärr känner jag dock att jag inte har tiden och energin att ge mig in i denna debatt allt för mycket.

 2. Hej,
  Argumentationen: JAG har inte utsatts för det håller tyvärr inte som politiskt slagträ mot feminism eller vänsteråsikter.
  Statistik ljuger inte, – kvinnor värderas sämre på arbetsmarknaden totalt sett när det gäller löner, karriärmöjligheter etc. Ser man det i ett världsperspektiv äger mycket få kvinnor jordens samlade tillgångar (för tio år sen sades siffran vara 3%), samt har sämre läskunnighet. Röstar man åt vänster anser man att detta är ett strukturellt problem som har sina rötter i historien.
  Men, trots att världen är orättvis, så har man ett val att göra det bästa av sitt liv! Bara för man är medveten att man har sämre odds behöver man inte göra sig till ett offer. Fortsätt köra ditt race!

  1. Nej det är inget bevis så klart och självklart finns det problem med löneskillnader. Dock är de inte särskilt stora i Sverige men självklart ska man uppmärksamma detta och jobba mot att få bort ogrundade löneskillnader. Dock var det inte alls det jag skrev om utan att Digitaliseringskommissionen hävdar att tjejer utsätts för sexism på konferenser och att det skulle vara anledningen till att få kvinnor jobbar i IT-branschen. Jag är helt säker på att detta är helt felaktig fakta till att börja med och att sedan dra den slutsatsen de gör finns ju inga vetenskapliga belägg för, det är ju en slutsats de dragit själva. Det måste vara insnöade extrem-vänster-feminister utan verklighetsförankring som kommit fram till detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.